Antyoksydacja i antyoksydanty – co warto o tym wiedzieć?

admin

Czym jest antyoksydacja i dlaczego antyoksydanty są taki ważne? Należy zacząć od tego, czemu przeciwdziałają. Oksydacja to inaczej utlenianie, za które odpowiadają tzw. wolne rodniki, czyli – upraszczając – uwolnione do tkanek cząsteczki tlenu. Oddziałują one różnie na poszczególne części organizmu. Wprawdzie potrafi on sam produkować substancje przeciwdziałąjące utlenianiu, jednak z wiekiem człowiek musi się liczyć ze spadkiem ich poziomu.

Chroń swój organizm. Jak to zrobić?

Z drugiej strony liczne czynniki zewnętrzne, takie jak stres, zanieczyszczenia powietrza, palenie tytoniu, alkohol zwiększają poziom wolnych rodników i osłabiają działanie ich antagonistów. Jednym ze skutków oksydacji jest wiotczenie skóry. Ponadnormatywne cząstki tlenu uszkadzają DNA tkanki. Przez to dużo wolniej następuje jej regeneracja. Stąd borą się zmarszczki, bruzdy i spadek sprężystości tkanki. Utlenianie i niszczenie komórek ma negatywny wpływ zwłaszcza na układ krwionośny. Oprócz upośledzenia funkcji naczyń powodują odkładanie się cholesterolu na ściankach i powstawanie zmian miażdżycowych. Naukowcy sądzą, że wolne rodniki sprzyjają również rozwojowi chorób nowotworowych.

Karnozyna, koenzym Q10 czy resweratol? Naturalne antyoksydanty to Twoi sprzymierzeńcy

Świadoma antyoksydacja oznacza działanie na rzecz własnego zdrowia. Powinniśmy dostarczać tkankom brakujące przeciwutleniacze, korzystając z naturalnych źródeł lub przyjmując wyodrębnione substancje w postaci preparatów. Mogą to być związki, które z wiekiem coraz słabiej produkuje nasz organizm, jak karnozyna lub koenzym Q10. Ważnym uzupełnieniem będą również witaminy i flawonoidy występujące w owocach. Poza tym warto postawić na warzywa i zawarte w nich karoteny (marchew, bataty, brokuły, szpinak i dynia). Skutecznym antyoksydantem jest resweratrol, a jego dobrym źródłem czerwone wino. 

Zmień to i owo ze swoich nawyków. Poznaj czynniki, które sprzyjają tworzeniu wolnych rodników

Nie wolno zapomnieć o czynnikach, które sprzyjają oksydacji. Wolne rodniki często powstają na skutek promieniowanie słonecznego. Zadbaj o stosowanie kremu z filtrem i unikanie ekspozycji na światło słoneczne. Kolejnym generatorem tych substancji jest dym tytoniowy. Jak najszybciej powinieneś z zrezygnować z tej używki. Najwięcej oksydantów zawdzięczamy przetworzonej żywności, słonym przekąskom i fast-foodom. Jeśli uda Ci się z nich zrezygnować lub choćby ograniczyć, unikniesz wielu groźnych skutków oksydacji.

Next Post

Ulewanie u niemowląt, a refluks — czym się objawia i jak odróżnić?

Ulewanie to zjawisko, które dotyka zdecydowaną większość niemowląt. Polega na bezbolesnym cofaniu się pokarmu. W zdecydowanej większości przypadków za ulewaniem kryje się niedojrzałość układu pokarmowego. Na ogół znika ono, kiedy dziecko uczy się siedzieć, a […]
ulewanie u niemowląt